Месечни архиви: януари 2015

Архив 2014/15 учебна година

СЪОБЩЕНИЕ

     Всички ученици трябва да бъдат в двора на гимназията на 15.09.2015 год.вторник в 8.30 часа, с официалното униформено облекло: бяла риза, черен панталон/пола/, вратовръзка за откриване на учебната 2015/2016 година.

    Осмокласниците ще получат вратовръзките си в първия учебен час – ЧК на 15.09.2015 год.

 

Директор: Пейчо Георгиев


file-page1

zapoved

Списък на учебниците за учебната 2015/2016 година


Уважаеми ученици,

 1. На 19.06.2015 год. от 10.00 часа до 13.00 часа  в ГПЧЕ ще се проведе Национално външно оценяване по чужд език за VІІІ клас. За целта учениците от VІІІ клас трябва да са в гимназията в 9.30 часа. Има разпределение по стаи, което ще видите на информационното табло.
 2. Учебните занятия в този ден ще се проведат след обяд с начало 13.30 и ще бъдат по 30 мин.
 3. Също на 19.06 от 20.00 часа в двора на гимназията ще бъдат тържествено връчени дипломите  на Випуск 2015

                                                                           Директор: Пейчо Георгиев

up1


Фен-клуб “Лудогорец”-Разград подари на ГПЧЕ-Разград две футболни топки
DSCI4329DSCI4330

up1


Награждаване на победителите от конкурса

“С чужд език без бариери” в ГПЧЕ

P1040031P1040007P1040026

up1


Получени от ГПЧЕ награди през 2015

награда БЧК

 

награда Община Разград

цветна олимпиада 1награда СБУ 1

up1


СЪОБЩЕНИЕ

за Випуск 2015

 1. На 11 и 12.06.2015 г.(четвъртък и петък) от 10:00 до 12:00 часа и от 13:00 до 15:00 часа в кабинета на помощник-директора, всички които желаят могат да видят работите си от ДЗИ 2015.
 2. На 11 и 12.06.2015 г. всички зрелостници трябва да дойдат в училище, за да проверят черновите на дипломите си.
 3. На 16.06.2015 г. всички зрелостници трябва да положат подпис върху дипломата си за средно образование по следния график:

                     14:00 – 14:30 часа – ХІІ а клас

                     14:30 – 15:00 часа – ХІІ б клас

                     15:00 – 15:30 часа – ХІІ в клас

                     15:30 – 16:00 часа – ХІІ г клас

                     16:00 – 16:30 часа – ХІІ д клас

От Ръководството

up1


5.05.2015 год.-патронен празник на гимназията

DSC_6069 DSC_6085

 

 

 

 

 

 

 

DSC_6100 DSC_6164

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_6180 DSC_6176

 

 

 

 

 

 

 

 

up1


_DOC


Съвет на Настоятелите на сдружение с нестопанска цел -Училищно настоятелство при ГПЧЕ“ Екзарх Йосиф” – гр.Разград на основание чл.26 от ЗЮЛНЦ свиква Общо събрание на  20 април 2015г. в 18,00ч., в Заседателната зала в  ГПЧЕ“ Екзарх Йосиф” – гр.Разград,

При следния дневен ред:

 1.  Приемане на нови членове на  Училищно настоятелство
 2. Доклад за дейността на Сдружението за 2014г.
 3. Приемане на годишен финансов отчет за 2014г.
 4. Приемане програма за дейността на Сдружението  за 2015г.
 5. Избор на нов УС.
 6. Организационни въпроси.

 

При липса на кворум на основание чл.27от ЗЮЛНЦ събранието ще се проведе същият ден в 19,00ч. на същото място и при същият дневен ред.

Председател на УС:   Галина Странджева- Златева

up1


Първи пролетен математически фестивал

IMG_0484На 20 март 2015 година се проведе Първия пролетен математически фестивал. Организиран беше от ГПЧЕ „ Екзарх Йосиф”. Той беше посветен на 130-та годишнината от Разградска гимназия, на царицата на науките-математиката и на настъпването на пролетта. Поканени бяха всички основни училища.
Участваха отбори от ученици от VIIклас, от училищата- ОУ„ Н.Вапцаров”, ОУ„Н.Икономов”, СОУ„Хр.Ботев”, ОУ„Тургенев”, ОУ„Паисий”и техните учители. В ГПЧЕ всички участници по силата на жребий бяха разпределени в 6 отбора. Капитани на отборите бяха ученици от осми клас от ГПЧЕ „Екзарх Йосиф”. Турнира беше открит от директора Пейчо Георгиев, който заяви задоволството си да види толкова много умни и млади хора, дошли да покажат знанията си по математика и най-важното – да се забавляват. Всъщност това е и целта на този математически фестивал- учениците да не получават стрес от задачите, а посредством забавни логически задачи да се забавляват и получат удовлетворение от участието си. Заяви също, че се надява това да стане традиция и турнира да се провежда ежегодно.
IMG_0481Състезанието имаше забавен и занимателен характер. Имаше шест кръга, в които учениците решаваха логически задачи, подготвени от учителите по математика Румяна Темелкова и Росица Керчева. Водещи бяха учениците от отXб клас-Наско, Рианна и Кристина, а от от IXб клас -Офелия и Виктория. Трябваше да сглобят две архимедови тела. Имаха възможност да видят презентацията „Архимед”, изнесена от Наско, Рианна и Кристина, с която миналата година заеха първо място в международния конкурс „Математика и програмиране“ в Москва. Залата беше украсена пролетно, с много любов и ентусиазъм от ученици от XIвклас. Имаше и диджей Иво от XIвклас,които забавляваше децата с музика танци и караоке. Отборите получиха много награди, които бяха връчени от зам. директора Д.Цонева. Най- накрая учениците заявиха, че много са се забавлявали и другата година ще дойдат пак тук, в езикова гимназия, където ще ги чакат още повече забавни математически задачи и игри.

up1

                                                                               Пресцентър на ГПЧЕ


Успешен проект!

pet3 P1020955

Срещата в ГПЧЕ  на ученици на гимназията  с изпълнителния директор на ПФК „Лудогорец”,  г-н  Ангел Петричев е  естествено продължение на динамично развиващите се отношения „Лудогорец”-ГПЧЕ.  Служебни ангажименти попречиха г-н Петричев да ни посрещне в „Гнездо на орли” на 15.03-неделя, но всяко зло за добро , както се казва.  Това позволи ние  да го посрещнем, при огромен интерес от страна на учениците в препълнената Актова зала на ГПЧЕ. Интереса се пораждаше от това, че  учениците ще могат да чуят думи от изпълнителния директор на един успешен проект,  какъвто безспорно е „Лудогорец”. Темите по които  се дискутира бяха  агресията,  насилието, расизма  сред младите хора и как спорта  им помага да преодоляват проблеми, както и  темите за феърплея и  милосърдието .

Интересно беше да чуем дали г-н Петричев се счита за успешен изпълнителен директор и въобще възможно ли е да има неуспешен изпълнителен директор на успешен проект, както и обратното!

3 petP1020960

В началото директора на гимназията г-н Пейчо Георгиев представи  накратко г-н Петричев , като му подари вратовръзка и значка с логото на гимназията. След това   всички с удоволствие чуха спонтанните  думи на Петричев: „Аз съм от ГПЧЕ”. Това направи силно впечатление без разбира се учениците да знаят , че това са перифразирани думи  казани от човек по друг повод преди 70 години. Окончателно се  разтопиха и малките ледени късчета в срещата и се започна разговор за който всеки класен ръководител може да си мечтае! Разговор-откровен, разговор между приятели! Разговор който няма как  да бъде преразказан, но могат да се формулират обобщенията:

–  Публиката на „Лудогорец” е възпитана и интелигентна и принос за това имат и учениците от ГПЧЕ.

–   Агресията е присъща на примитивните хора каквито феновете на „Лудогорец” не са.

–   Освен бизнес-проект „Лудогорец” е едно  голямо задружно семейство в което грижата за  възпитанието и моралния облик на членовете му е важна задача.

–   Чувството за дисциплина, ред, взаимопомощ и  спазване на правилата винаги е по –добре развито в хората занимаващи се със спорт.

–   Без  упорит труд успехът е немислим!

–   Няма как да си успешен ръководител на неуспешен проект. Разбира се може да има успешен проект  с не толкова успешен ръководител в някакъв период от време, но за това има решение.

–   Благотворителните кампании и  жестове от страна на учениците на гимназията и от футболистите на „Лудогорец”  е голямата тема която ги обединява! Младите хора имат очи, уши и сърце за болката и страданието и помагат безкористно.

В разговора се включиха много ученици.Изказваха становища, задаваха въпроси, правиха предложения. Едно от тях е преди всеки отговорен мач да се провеждат срещи  „Лудогорец”-ГПЧЕ/ и това е след страхотната игра и разгромен резултат с „Литекс”/. Желанието на гимназистите е да се срещнат с автора на успешния проект, президента на клуба г-н Кирил Домусчиев.

Разговорът продължи повече от час и с  Ангел Петричев направо бе злоупотребено в добрия смисъл на думата,  защото липсваше съдия да свири край на срещата.

„ Децата не учат от хора, които не харесват”. Повече от очевидно е, че  учениците от ГПЧЕ  участваха в  много ценен урок, научиха важни неща и…. харесаха г-н Ангел Петричев.

2 Ангел Петричев

                                                                               Пресцентър на ГПЧЕ

 

up1


Успех за нашите ученици

Наталия и ГерганаНа 20.03.2015 г. се проведе ХІХ-та Национална Ученическа Философска конференция „Човек – Свят” в СОУ „Епископ Константин Преславски” гр. Бургас. От ГПЧЕ „Екзарх Йосиф” гр. Разград участваха Гергана Веселинова Иванова от Х клас и Наталия Ивайлова НеделчеваOLYMPUS DIGITAL CAMERA от ХІ клас с ръководител учителят по философия г-н Красимир Костадинов. Авторските разработки, които ученичките защитаваха, бяха на тема „Да живееш, значи да съживяваш абсурда” Албер Камю.

В отчет на участието  и двете ученички се представиха на много високо ниво, като Гергана Иванова е лауреат в своята възрастова група, а Наталия Неделчева получи сертификат за участието си. Г-н Костадинов в  качеството му на техен ръководител и във връзка с постигнатите високи резултати при участието на наши ученици в Националната конференция, бе отличен с Грамота за високи постижения в преподаването на философски науки.

up1


Надпяване – 8 класове
P1020969

 

P1020988

P1020974

P1020992

P1030006

P1030015

up1


Отлично представяне на математиците от ГПЧЕ

DIGITAL CAMERAНа 14 март 2015 година  се състоя Националното състезание по математика за ученици от езиковите гимназии и профилирани езикови паралелки, което се организира  от Министерство на образованието и науката, Регионалния инспекторат по образованието – Ловеч, със съдействието на Съюза на математиците в България. Домакин е Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф Първи” в Ловеч. Състезанието откри началникът на Регионалния инспекторат по образованието Еленко Начев припомни, че математическата надпревара се организира в Ловеч от 1998 г., а от 2003 г. е национална. Реализира се под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова.

Тази година в него  участваха над 220 ученици от 25 области в страната. Задачите бяха определени от национална комисия, назначена от Министерството на образованието и науката, а част от журито са университетски преподаватели- Т. Витанов, К. Банков, Хр. Ганчев и др. Те са авторите на някои учебници по математика.

DIGITAL CAMERAОт ГПЧЕ „ Екзарх Йосиф“ град Разград  се явиха дванадесет ученици от осми до единадесети клас.Отборите бяха водени от учителите по математика Росица Керчева и Ирена Методиева . Учениците се представиха традиционно много добре като след тях останаха ученици от езикови гимназии от Ловеч,Троян, Добрич, Габрово, Смолян, Перник и други. Най-добре се представи Соня Юлиянова Георгиева от IXб клас.

Достойно защитиха името си и Атанас Василев Груев от Xб клас, Хълми Салиев Ходжов XIб клас, а от осмокласниците Силвия Йорданова Деянова отVIIIб  клас.

Учениците решаваха шест задачи, с различна трудност, в рамките на четири часа.

Според регламента, класираните с отлична оценка ученици от XIIклас, могат да се запишат като студенти в Софийски университет „Св. св. Климент Охридски“ и Икономически университет град София.

Отборно математиците на ГПЧЕ са в първата шестица на България!

Да си пожелаем  другата учебна година още по-добро представяне и приети в университетите.

up1


„Лудогорец” – ГПЧЕ
една приятелска среща

IMG_658715.03.2015 год. е един прекрасен ден. И не защото е неделя, а защото учениците от ГПЧЕ имаха възможност да се срещнат, да разговарят, да си правят снимки, да получат автографи от всички футболисти на ПФК „Лудогорец”. IMG_6541Всичко това бе предварително подготвено и договорено между изпълнителния директор на „Лудогорец” Ангел Петричев и учителя по История в ГПЧЕ г-жа Румяна Раденкова.
В 10.30 на 15.03 – неделя пред магазин „Лидъл” в Разград започнаха да се събират ученици и учители от ГПЧЕ. Дори започналият и постепенно усилващ се дъжд не помрачи доброто настроение, което властваше в увеличаващата се група. Отправихме се към „Гнездо на орли” където в 11.00 часа се очакваше да започне възстановителната подготовка на „орлите”. Влязохме в тренировъчната база с вълнение и в очакване да се появят футболистите. И действително в 11.10 часа от тунела се показаха първите от тях. Последваха бурни ръкопляскания и одобрителни възгласи от нашата група, броя на която бе вече около 100 човека.

IMG_6632Футболистите излязоха на зеления терен и се строиха да посрещнат треньорското ръководство начело с Георги Дерменджиев. В очевидно добро настроение треньорите поздравиха футболистите, а Георги Дерменджиев ги информира, че половин час днес те са на разположение на учениците от Езиковата гимназия в Разград. Новината бе посрещната с одобрителни усмивки и точно след 20 секунди всеки футболист бе обграден от ученици. Бяха проведени много интервюта, бяха направени много снимки /селфита/, бяха раздадени много автографи. Най-запалените фенове от учениците /момичета и момчета/ бързо се облякоха в червени спортни екипи с готовност да проведат кратка контрола с шампионите. За съжаление до такава не се стигна и правилно, защото какво би станало ако Лудогорец падне в контрола преди важния мач с „Литекс”. Все пак бяха разменени приятелски пасове и накрая бе направена обща снимка, от която ясно се вижда , че всички са доволни. Получи се един малък празник. Звездите на „Лудогорец” всъщност се оказаха едни нормални, приятни, общителни момчета, които с готовност и настроение общуваха с учениците от ГПЧЕ.
Неочаквано се появи една бивша ученичка на ГПЧЕ-Венера и след прегръдките с учителката си по Английски език-Татяна Байчева се оказа, че тя всъщност се намира в прегръдките на вратаря Владо Стоянов. С една дума- чакаме наследника на Владо да стане ученик в ГПЧЕ!
Освен това има ученици от ГПЧЕ, които са футболисти в „Лудогорец”. При това положение в отношенията Езикова гимназия-футболен клуб „Лудогорец” има голям потенциал.
IMG_6623Треньорът Георги Дерменджиев си изглежда така както го дават по телевизиите-спокоен, уравновесен, внимателен. Говори тихо, но гласът му се чува навсякъде. Очевидно е професионалист и не са му нужни компесаторни механизми като крясъци, нервност, избухвания. Все неща необходими на комплексираните и недобре подготвени хора. Един негов жест и тренировката започна. Отстрани и за неспециалиста става ясно, че „Лудогорец” е една добре смазана машина в която всяка част знае къде, какво и как го прави!
И това не е краят. Предстои среща в ГПЧЕ на ученици от гимназията с изпълнителния директор на клуба г-н Ангел Петричев-на 19.03.2015 г.-четвъртък от 12.30 ч в Актова зала на ГПЧЕ. Темите, по които ще се дискутира са агресията, насилието сред младите хора и как спорта им помага да преодоляват проблеми, както и темите за феърплея и милосърдието .
Силно се надяваме и на една среща с президента на клуба г-н Кирил Домусчиев!
Ето затова е добър и силен ПФК „Лудогорец”-Разград

Пресцентър на ГПЧЕ

up1

 


 Гимназия с преподаване на чужди езици “Екзарх Йосиф” гр.Разград

 

О Б Я В Я В А

 конкурс за:

Графична рисунка на сградата на  ГПЧЕ „Екзарх Йосиф”

                      Конкурсът е посветен на 130-годишнината на Разградска гимназия

 

РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ И ОЦЕНЯВАНЕ:

1. В конкурса имат право да участват ученици от  VІІ-XII клас.

2. Работите трябва да са на лист не по-голям от А3

3. Конкурсните работи ще бъдат оценявани от жури, в което влизат учители, журналисти и общественици.

4. Класираните на I, II и III място ще бъдат наградени с предметни награди, които ще се връчат на тържествения концерт на 5.05.2015 год., посветен на юбилея на Гимназията.

5. Краен срок за предаване на творбите – 30 април 2015 година на адрес:  като  те трябва  да са съпроводени с данни за участника: име, фамилия, клас, училище, адрес.

гр.Разград

ул. “Н.Й.Вапцаров” 10

ГПЧЕ “Екзарх Йосиф”

Телефон за справки:

Директор: 0878 684 374

Канцелария: 0898 788 039

e-mail: gpche_razgrad@abv.bg

16.01.2015г.                                                                    гр.Разград


Гимназия с преподаване на чужди езици “Екзарх Йосиф” гр.Разград 

О Б Я В Я В А 

литературен конкурс на тема: 

 1. “ Училището – територия на духа”

 2. “ Свободата – избор и изпитание”

Конкурсът е посветен на 130-годишнината на Разградска гимназия

РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ И ОЦЕНЯВАНЕ:

1. В конкурса имат право да участват ученици от V до XII клас, разпределени в две възрастови групи: V-VIII клас и IX-XII клас.

2. Участниците сами избират темата и жанра /стихотворение, разказ, есе, импресия и др./. Творбите да бъдат в обем до 2 стандартни машинописни страници.

3. Текстовете да са съпроводени с данни за участника: име, фамилия, клас, училище, адрес.

4. Конкурсните работи ще бъдат оценявани от жури, в което влизат учители, журналисти и общественици.

5. Класираните на I, II и III място ще бъдат наградени с предметни награди, които ще се връчат на тържествения концерт на 5.05.2015 год., посветен на юбилея на Гимназията.

6. Краен срок за предаване на творбите – 30 април 2015 година на адрес:

гр.Разград

ул. “Н.Й.Вапцаров” 10

ГПЧЕ “Екзарх Йосиф”

Телефон за справки:

Директор: 0878 684 374

Канцелария: 0898 788 039

e-mail: gpche_razgrad@abv.bg

16.01.2015г.                                                                    гр.Разград


Ученици от ГПЧЕ – изнесоха урок по толерантност

В навечерието на Въведение Богородично, Ден на християнското семейство, 21 ноември, и на Международния ден на толерантността, ученици от клуб „Млад психолог“ посетиха Дневния център за възрастни хора с увреждания “Подай ръка”, гр. Разград.

P1020740

Чрез игри, скечове и музика запознахме потребителите на центъра с понятието толерантност. Всички присъстващи се обединиха около идеята, че да бъдем толерантни – означава да уважаваме и приемаме другите, независимо от различията. В отговор на нашите пожелания потребителите на центъра поднесоха своите музикални поздравления и подариха изработени от тях картички.

P1020754


Гост на гимназията – автора на  “18% сиво”, писателят Захари Карабашлиев

1

Захари Карабашлиев е български белетрист и драматург, живеещ в Калифорния, САЩ. Неговият дебютен роман “18% сиво” (2008) претърпява четири издания и е класиран сред стоте най-любими книги на българите в кампанията “Голямото четене”. “18% сиво” печели “Цветето на читателите” – литературна награда, присъждана за търговски успех на книга от веригата книжарници “Хеликон”. Пиесата “Откат” получава Голямата награда на конкурса “Нова българска драма” (2008), а пиесата “Неделя вечер” – най-престижната театрална награда за драматургия в страната, “Аскеер”. Захари Карабашлиев е автор на сборник разкази “Кратка история на самолета” (2009).

2

Захари